Het kabinet heeft recent ingestemd met het plan van (demissionair) minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waarin staat dat ongewenst zwangere vrouwen voortaan ook bij de huisarts terecht kunnen voor een overtijdbehandeling met medicatie. In de Wet afbreking zwangerschap (Waz) wordt daarvoor een op de huisarts toegespitste vergunning opgenomen.

Met het abortusmiddel Sunmedabon kunnen zwangerschappen tot 6,5 week worden afgebroken. Dat middel wordt nu door abortusklinieken en ziekenhuizen met een abortusvergunning gebruikt. Minister Schippers is het niet eens met critici die vrezen dat de maatregelen drempelverlagend kunnen werken en tot een stijging van het aantal abortussen zullen leiden.

De huisarts die een medicamenteuze zwangerschapsafbreking wil uitvoeren, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten huisartsen gepaste scholing hebben gehad en moeten ze duidelijke samenwerkingsafspraken maken met ziekenhuizen of klinieken. Ook zijn er verplichtingen richting de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De betreffende huisarts moet bijvoorbeeld ten minste eens per jaar gegevens verstrekken over onder andere het aantal behandelingen en eventuele bijzonderheden die daarbij zijn opgetreden, de duur van de zwangerschap en de nazorg die aan de vrouw is verleend. De exacte eisen voor de vergunning worden op een later moment uitgewerkt.

Verlichten - Steunen - Troosten - Genezen