Het praktijkteam palliatieve zorg leidt tot landelijke verbeteringen. Incidentele problemen worden vaak gelijk afgehandeld. Meldingen over structurele knelpunten rond de inzet van palliatieve zorg, zoals de beschikbaarheid van hulpmiddelen of geestelijke verzorging thuis, worden gebruikt om te komen tot duurzame landelijke oplossingen. Sinds de start van het team in maart vorig jaar zijn ruim honderd meldingen ontvangen.

De (demissionair) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Martin van Rijn, vertelt: ,,Mensen in de laatste fase van hun leven en de mensen die hen bijstaan met zorg moeten hun aandacht vooral kunnen richten op een waardig afscheid. Het laatste waar zij op zitten te wachten is een gevecht over waar, hoe en door wie de zorg in deze fase geleverd moet worden. Palliatieve zorg is dan ook een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg.’’ Twee jaar geleden is het Nationaal programma palliatieve zorg ingesteld. Recent heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer geïnformeerd over de voorgang van dit programma.

Knelpunten

Een belangrijk onderdeel van dit programma is het praktijkteam. Dat team bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, verzekeraars, netwerken palliatieve zorg, het CIZ en diverse mensen die werken in de dagelijkse praktijk van deze zorg. Zij werken samen, verzamelen knelpunten uit de praktijk en lossen die zo mogelijk op. Het praktijkteam heeft ook een publieksbrochure over de bekostiging van palliatieve zorg gemaakt. Samen met verzekeraars wordt gekeken naar hoe de administratie voor het regelen van palliatieve zorg eenvoudiger kan. De staatssecretaris is van plan om het apart afgeven van een indicatie voor palliatieve terminale zorg te schrappen, zodat de zorg die nodig is nog sneller kan worden geregeld. De NZa is bezig met een inventarisatie van resterende knelpunten in de bekostiging van palliatieve zorg.

Onderzoeksgegevens praktijkteam

Het praktijkteam palliatieve zorg is gestart op 1 maart 2016. Het is opgericht om zorgprofessionals te ondersteunen als er knelpunten zijn in de organisatie en financiering van palliatieve zorg. Het team is bereikbaar via het aparte meldpunt voor de palliatieve zorg bij de helpdesk hervorming langdurige zorg (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 030-2739900.)

De binnengekomen meldingen worden waar het informatievragen betreft direct beantwoord door de helpdesk palliatieve zorg. Dat waren ongeveer 40 vragen tot 1 oktober 2016. Het gaat daarbij om informatievragen, zoals hoe een indicatie voor een cliënt moet worden aangevraagd, wanneer palliatieve terminale zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz) valt en wat de subsidieregeling eerstelijns verblijf inhoudt. De meer ingewikkelde vragen of knelpunten worden door de helpdesk doorgezet naar het praktijkteam. In totaal heeft het praktijkteam 69 vragen of knelpunten in behandeling genomen (het team ontvangt ook veel vragen direct bij de leden van het team. Ook de vragen over palliatieve zorg via onder meer het Team zorg op de juiste plek of de helpdesk van de rijksoverheid worden direct doorgestuurd aan het praktijkteam).

Meldingen naar type melder

Hospice21
Ziekenhuis7
Overigen zorgaanbieders13
Consulenten, kaderarts, huisarts9
Specialist ouderengeneeskunde6
Geestelijk verzorger3
Koepelorganisaties3
Netwerken Palliatieve zorg3
Gemeente1
Cliënt3

Inhoud van de meldingen

Onduidelijkheid over mogelijkheden bij overgang Wlz naar thuis14
Vergoeding of beschikbaarheid van medicijnen of hulpmiddelen die nodig zijn voor palliatieve zorg10
Administratieve lasten7
Geestelijke verzorging thuis5
Inzet huisarts of SOG in hospice5
Eigen bijdragen4
Budgetplafonds, kortingen4
24-uurszorg moeilijk te regelen3
Algemene vragen hospicefinanciering3
Nazorg lastig declareerbaar3
Financiering Patz/soortgelijke groepen3
Inhoudelijke klachten3
Ontruimen kamer verpleeghuis2
Plaatsingsproblemen2
Overige unieke vragen (o.a. pgb, respijtzorg, sedatie, netwerken, declareren na overlijden)8

*Omdat sommige meldingen meervoudig zijn, telt dit op tot meer dan 69.

Verlichten - Steunen - Troosten - Genezen